Aangename kennismaking Geertje

BrechtD 02 december 2025
Ik heb het vaak... Dat ik voor middeleeuwse schilderijen staat en vraag welk personage echt is en welk verzonnen is. Welke afgebeelde persoon écht geposeerd heeft. Hoeveel aanzien die persoon had, of hij zachtaardig was of een kreng, wat hij of zij die dag gegeten had, hoe zijn band met zijn familie was, welke mooie momenten en tegenslagen hij of zij al te verduren kreeg..?
In het boek van Schilderslief krijgen enkele van die figuren een stem. Ze stappen uit het schilderij en nemen je mee in hun leven met hun passies, gebreken, gedachten, wensen en gevoelens.
Simone van der Vlugt vertelt vanuit het 'ik' personage een verhaal zoals het gebeurd zou kunnen zijn. Ze geeft gevoelens en karakter aan figuren die we enkel uit de geschiedenis of van op het schilderscanvas kennen. Dit resulteert in een mooi en meeslepend verhaal dat ons een inkijkje geeft in het leven aan het begin van de Gouden Eeuw.
Ik heb genoten van dit verhaal dat vlot weg leest, meegeleefd met de personages en genoten van de rondleiding in het huis van Rembrandt, de wandelingen door steden en boottochtjes over het water...
Het verhaal kent een beetje een plots einde wat ik jammer vond, gelukkig wordt daarna aandacht besteedt aan hoe het verder ging. Voor mij mocht dit gerust in het verhaal opgenomen zijn maar ik snap dat de auteur dicht bij de bronnen en het leven van Geertje en Rembrandt wil blijven. van der Vlugt weet een tijdperk tot leven te brengen en zal - ook omwille van het ambachtsaspect - liefhebbers van 'De pilaren van de aarde' zeker bekoren al doet Ken Follet alles toch nog een stuk grondiger en uitgebreider.
Voor de liefhebbers van historische verhalen staat de teletijdmachine klaar. Instappen en weglezen!

Meer recensies van BrechtD

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.