Volledig zelf verlies

29 mrt 2022

“ In Zwitserland zijn we stil “

Auteur: Kyra Wilder

⭐️⭐️⭐️

De hoofdpersoon Erika verhuisd met man en jonge kinderen van Amerika naar Zwitserland. Hoopvol kijkt Erika uit naar een nieuw begin. Maar anders dan een mooi leventje met haar gezin in een nieuw land komt Erika terecht in een isolement. Totale gekte maakt zich van haar meester. In een soortement van psychiatrische toestand geeft zij haar leven en dat van haar kinderen vorm. Ze wil zo graag het juiste doen, een lieve toegewijde vrouw zijn en de beste moeder die haar kinderen zich kunnen wensen. Doordat haar hoofd met haar op de loop gaat ziet het leven er voor haar kinderen anders uit.

Het leven van Erika en dat van haar man en kinderen wordt door de auteur vertelt vanuit Erika haar belevingswereld. Een belevingswereld vormgegeven vanuit een psychiatrisch ziektebeeld. Wat zich lijkt te uiten door de aanwezige factor eenzaamheid.

De auteur maakt veelvuldig gebruik van poëtische metaforen om het leven vanuit Erika haar hoofd te duiden. Hierdoor ontstaat er een mate van traagheid in het verhaal, waardoor de auteur op treffende wijze de lezer weet mee te nemen in het beklemmende gevoel wat zich meester maakt van Erika. Met tijd en wijle kan het verhaal je naar de keel grijpen. De eenzaamheid en het verdriet sijpelt in een mooie opbouw door het boek.

Toch geef ik het boek maar 3 sterren. Door de vele en langdradige beeldspraak fragmenten is het een boek geworden waar je of helemaal mee weg loopt of het juist niet je smaak is. Ondanks het mooie thema, namelijk gevoeligheid voor een vorm van een psychiatrische aandoening en factoren die ervoor zorgen dat het ( goed) misgaat, is voor mij de traagheid in het verloop van het verhaal niet mijn smaak.

Meer recensies van Chantal Vaassen