Boeiend boek over een nieuw fenomeen
Uitgeverij @Ankh-Hermes volg ik al een tijd op Instagram en toen ik hun oproep las voor recensenten voor het boek “Burn-on” van #Mieke Lannoey heb ik me direct aangemeld. Ik loop zelf al maanden rond met burn-out gerelateerde klachten (overprikkeld, oververmoeid, vlak/tam gevoel etc.) inclusief tal van fysieke klachten dus het leek me een titel die mij op het lijf geschreven was. Gelukkig werd ik uitgekozen en ik ben blij dat ik dit verhelderende boek mocht lezen. Want wat herkende ik mezelf in dit verhaal! Burn-on is een vrij nieuwe term (dit is het eerste boek in NL wat dit als onderwerp heeft) en is kortgezegd een functionerende burn-out. Wat mezelf betreft; al jaren ben ik (chronisch) moe, word ik zelden uitgerust wakker, wil ik altijd doorgaan, heb ik een groot plichtsbesef vooral wat betreft werk en mantelzorg en voelt het alsof ik altijd door moet gaan. Ontspannen is moeilijk, ik sta bijna altijd “aan”. En laten dit nu allemaal kenmerken zijn voor mensen in een burn-on. In een fijn leesbare schrijfstijl beschrijft Mieke onder andere hoe je een burn-on herkent, wat het is, wat de verschillen zijn met een burn-out en hoe je uit een burn-on kunt komen. Ik wil specifiek nog even het hoofdstuk noemen over maatschappelijke tendensen en dan met name het deel over social media. Want ook daardoor kun je in een burn-on belanden; de prikkels, constant zien wat een ander doet, vergelijken (“oh, zijn/haar leven is altijd perfect”). Ik heb al tips uit het boek toegepast en het boek daarnaast aangeraden aan enkele mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Burn-on is een onderwerp wat alle aandacht verdient en het boek van Mieke Lannoey is de perfecte boodschapper hiervoor. Aanrader, ook voor partners en misschien wel werkgevers als je stuit op onbegrip. Bedankt Mieke dat je dit boek geschreven hebt!