Positief verrast
"De Wraak van Balthasar" van Jeroen Windmeijer heeft me aangenaam verrast en overtrof mijn verwachtingen ruimschoots. Ik las eerder twee andere boeken van deze auteur en hierin namen de historische elementen soms dusdanig de overhand dat voor mij de spanning in het gedrang kwam. Windmeijer heeft nu een knappe balans gevonden tussen historische diepgang en een meeslepende thrillerplot. Hij heeft historische feiten verweven met fictie en vormt ook een boeiende les in geschiedenis.
Wat direct opvalt, is de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken, die het boek een hoog tempo geven. De afwisseling tussen de perspectieven van verschillende personages is goed gedaan en houdt je constant geboeid. Bijna elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, waardoor je als lezer moeilijk kunt stoppen met lezen. Deze techniek, gecombineerd met de elkaar steeds op volgende moorden en de spannende plot houdt het boek interessant.
De personages zijn goed genoeg uitgewerkt en je vraagt je steeds af wie de dader zou kunnen zijn en of je al kennis hebt gemaakt met deze persoon. Uiteindelijk bleek ik het goed te hebben geraden.
"De Wraak van Balthasar" is een grote aanrader voor liefhebbers van historische thrillers. Windmeijer heeft met dit boek bewezen dat hij een goed is in het combineren van spanning en geschiedenis.