Vrij en gelukkig zijn

Verdaas Verdaas
9 mrt 2021

Mooi geschreven roman over ouderschap, leven, dood, vrijheid, trouw aan partner, trouw zijn aan jezelf en keuzes maken.

Het verhaal leest makkelijk en vlot. Enigzins gedateerd, omdat er sprake is van de opkomst van social media en Facebook. Je krijgt een inkijk in het leven van Mascha en krijgt een beeld van haar gevoelens en gedachten.

Op een aantal momenten dacht ik dat het verhaal verder de diepte zou ingaan, maar dat blijft uit.

Mooi hoe ze beschrijft hoe wij als mens kunnen bestaan.

' Ik kijk naar hun lichamen. De armen om elkaars schouders en rug. De gedachte die vaak in me bovenkomt, duikt weer op: wij zijn hier omdat de zwaartekracht en de luchtdruk al de trillende moleculen op hun plaats houden, omdat zij zorgen dat ze op de juiste snelheid blijven trillen, waardoor de cellen in onze lichamen op hun plek blijven en niet in elkaar overvloeien. Hierdoor kunnen Tom en Daniel de armen om elkaars torso's slaan, zonder samen één vormeloze massa te worden, zonder langzaam met elkaar versmeltend in een uitwaaierende substantie door de ruimte te zwemmen. Doordat alle moleculen op hun plaats blijven, kunnen wij hier zitten, individuen zijn en gesprekken voeren, kunnen we lopen, eten, vrijen, denken, fietsen, Facebooken, verlangen, jaloers zijn, missen, rouwen."

Het boek is een aanrader voor een relaxte leesavond.

Meer recensies van Verdaas