Mooie mix van fictie en werkelijkheid

corinefraikin 06 oktober 2025
De glazenwasser van het Rijksmuseum van Astrid Sy. Dit heerlijke jeugdboek neemt je mee in de geschiedenis van Amsterdam. Fictie en ware feiten worden op een mooie manier verweven. De 12-jarige Freddie voelt zich alleen. Een maand geleden is zijn vader gestorven. Samen met zijn vader werkte hij als glazenwasser in het Rijksmuseum. Eigenlijk waren ze meer conciërges. Nu heeft Freddie deze taak op zich genomen. Hij woont zelfs in het museum. In de hoge vlaggentoren. Wanneer het museum gesloten is, dwaalt hij door de zalen en bekijkt de schilderijen. En dan gebeurt er iets vreemds. De schilderijen bewegen en praten tegen hem. Is hij gek aan het worden? Of is er heel iets anders aan de hand? Langzaam begint Freddie te accepteren dat dit echt gebeurt. Hij komt er achter dat hij kan 'tijdreizen' door in de schilderijen te springen. Sommige schilderijen brengen je zelfs naar de tijd van de afbeelding in het verleden. Samen met Rembrandt, zijn vriendin, beleeft hij de vreemdste avonturen. Ze trotseren de grote brand in Amsterdam, een overstroming en de Pest om een groot geheim te bewaren. Wat een geweldig boek! Ik heb er van genoten!

Meer recensies van corinefraikin

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.