Mijn kat Joegoslavië
Het boek vertelt het verhaal van een familie die uit Kosovo gevlucht is om te ontsnappen aan de oorlog. Het verhaal wordt verteld vanuit moeder Emine en zoon Bekim. Het gezin komt in Finland terecht en heeft het niet makkelijk tussen de Finnen. De verschillende verhaallijnen worden door Statovci in elkaar geweven en bevatten ook de nodige tijdsprongen, waardoor het af en toe even verwarrend is.
De kat (in het algemeen) speelt ook een grote rol in het verhaal, als raadgever maar ook als waarschuwing. Dit geeft het verhaal een surrealistische tint, wat mij bij vlagen deed denken aan de werken van Haruki Murakami.
Hoewel het boek over zware onderwerpen gaat, zoals oorlog en eenzaamheid, slaagt Statovci erin om een zekere lichtheid te behouden door humor, met name in de interactie met de kat.
Het boek maakt indruk en geeft veel stof tot nadenken.
Het boek maakt indruk en geeft veel stof tot nadenken.