Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het Cassandra Complex

CptJaneway 25 mei 2023
Het boek begint als Cassandra net gedumpt is door haar vriend en op dezelfde dag ook nog wordt ontslagen op haar werk. Dan ontdekt ze dat ze in de tijd kan reizen en probeert zo haar relatie en baan te redden.

Cassandra is een uniek persoon, zo ziet ze emoties als kleuren, is ze erg prikkelgevoelig en heeft ze moeite met sociale interacties, waardoor er af en toe lastige, ongemakkelijke, maar ook hilarische situaties ontstaan.

Het boek begint vrij chaotisch, waardoor ik als (autistische) lezer zelf overprikkeld raakte. Wellicht kun je zeggen dat de schrijfster, die zelf ook autisme heeft, een zeer realistisch beeld heeft weten te scheppen van hoe autisme zich kan uiten. Tot ongeveer halverwege leest het boek als een trein, daarna wordt het op sommige momenten langdradig en is er veel herhaling.

De stukjes die over de Griekse mythologie gaan, de interesse van Cassandra, zijn goed verweven in het verhaal. Al helpt het wel als je al wat voorkennis hebt en er ook in geïnteresseerd bent. Ik kan me voorstellen als je weinig interesse hiervoor hebt, dat deze stukken minder toevoegen aan het verhaal.

De schrijfstijl is soms wat verwarrend, de dialogen zijn soms lastig te volgen en het verhaal had wat ingekort kunnen worden om het leesbaarder te maken.

Kortom, het is een grappig, ontroerend, maar ook een ietwat langdradig en chaotisch verhaal.
Het geeft wel een goed beeld van hoe autisme eruit kan zien, voor mij persoonlijk was het op sommige momenten zeer herkenbaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van CptJaneway

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.