Het Cassandra Complex
Het boek begint als Cassandra net gedumpt is door haar vriend en op dezelfde dag ook nog wordt ontslagen op haar werk. Dan ontdekt ze dat ze in de tijd kan reizen en probeert zo haar relatie en baan te redden.
Cassandra is een uniek persoon, zo ziet ze emoties als kleuren, is ze erg prikkelgevoelig en heeft ze moeite met sociale interacties, waardoor er af en toe lastige, ongemakkelijke, maar ook hilarische situaties ontstaan.
Het boek begint vrij chaotisch, waardoor ik als (autistische) lezer zelf overprikkeld raakte. Wellicht kun je zeggen dat de schrijfster, die zelf ook autisme heeft, een zeer realistisch beeld heeft weten te scheppen van hoe autisme zich kan uiten. Tot ongeveer halverwege leest het boek als een trein, daarna wordt het op sommige momenten langdradig en is er veel herhaling.
De stukjes die over de Griekse mythologie gaan, de interesse van Cassandra, zijn goed verweven in het verhaal. Al helpt het wel als je al wat voorkennis hebt en er ook in geïnteresseerd bent. Ik kan me voorstellen als je weinig interesse hiervoor hebt, dat deze stukken minder toevoegen aan het verhaal.
De schrijfstijl is soms wat verwarrend, de dialogen zijn soms lastig te volgen en het verhaal had wat ingekort kunnen worden om het leesbaarder te maken.
Kortom, het is een grappig, ontroerend, maar ook een ietwat langdradig en chaotisch verhaal.
Het geeft wel een goed beeld van hoe autisme eruit kan zien, voor mij persoonlijk was het op sommige momenten zeer herkenbaar.