Een indrukwekkend debuut
Taylor McGreggor is een 28 jarige nijlpaardenverzorger in een prachtige Amerikaanse dierentuin. Hij slikt vanwege onder andere een traumatische gebeurtenis in het verleden antidepressiva, die veel bijwerkingen geven. Als hij verliefd wordt op Kim, die olifantenverzorgster is in dezelfde dierentuin, stopt Taylor met zijn medicijnen. Dit heeft dramatische gevolgen.
Het boek pakte me vanaf het eerste moment en ik kon het bijna niet meer wegleggen. Ik heb het dan ook in twee dagen uitgelezen. Tadek schrijft op een beeldende manier, waardoor je alles goed voor je ziet en mijn ervaring was dat ik het verhaal werd ingezogen. Het thema van het boek is heftig (depressie, trauma, medicatie en de gevolgen hiervan) en wordt soms bijna rauw neergezet. Maar tegelijkertijd is het compleet passend en eerlijk, zonder het wat af te zwakken of zachter te maken. Heel knap gedaan.
Ik bleef me gedurende het verhaal wel steeds afvragen waarom Taylor niet de juiste behandeling voor zijn PTSS gehad heeft en alleen behandeld is met medicatie. Maar ook dit maakte tegelijkertijd dat ik erg kon meeleven met het personage.
De cover vind ik mooi, maar vertelt voor mij niet direct iets over het heftige thema dat in het boek behandeld wordt. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet perse, maar ik vind het zelf altijd wel prettig als er iets in doorschemert, waardoor je al een beetje een idee krijgt. De titel is zeer goed gekozen. Gevoelens die onder water staan doordat ze worden afgevlakt door de medicatie. Maar ook gevoelens die zo intens worden door het stoppen van de medicatie, dat Taylor op momenten verzuipt. En ook de nijlpaarden, waar hij voor zorgt, bevinden zich vaak onder water.
Het was een boek dat ook na het lezen nog dagenlang in mijn hoofd heeft gezeten. Ook bleef ik met vragen zitten. Waarom kreeg Taylor niet de juiste behandeling die nodig was om zijn trauma's te verwerken? Was alles dan anders gelopen?
Een boek dat zo makkelijk leest en waarbij je alsmaar door wil lezen en dat achteraf nog zo lang in je hoofd blijft zitten, kan ik niet anders dan vijf sterren geven!