de blauwdruk voor breaking bad
Marian Husken heeft dokter xtc geschreven naar aanleiding van een podcast waar zij aan mee deed toen het over het bijna nooit besproken verhaal van dokter xtc ging. Marian is misdaad journalist daarom sluit dit boek mooi aan in het rijtje al geschreven boeken.
Dokter Xtc gaat over Danny Leclère. Danny is geliquideerd op 20 mei 1993. Maar waarom was hij geliquideerd? Wie was hij eigenlijk? En waar is al zijn geld gebleven? Het boek gaat over het beantwoorden van die vragen. Danny leclère was jonge man uit Limburg die afgestudeerd was tot scheikundige waar hij later ook heel erg rijk mee is geworden. Toen Danny voor het eerst in aanraking kwam met de politie was dat niet voor drugs, maar voor het opduiken en het mee smokkelen van ouden Vaasen en andere objecten. Helaas voor Danny is dat niet de laatste interactie met de politie. Hij begint met het smokkelen van hasj vanuit Marokko naar België alleen ook daar wordt hij gepakt. En dan vindt hij het. Zijn door braak het perfecte recept voor een perfecte xtc-pil.
Het verhaal word verteld uit een perspectief wat je niet verwacht met een true-crime thema. Het perspectief is een soort van verslag essay. Het thema true-crime komt natuurlijk van het feit dat het ook allemaal echt is gebeurt dat maakt het boek extra spannend en extra bizar. Het thema gaat heel goed samen met het xtc motief. de volgorde is erg verwarrend op het begin het is namelijk een niet in chronologische volgorde. Daarom moest ik echt even wennen in het begin alleen na een tijdje ben je gewend en dan is het een geweldig boek om te lezen. Wat het boek moeilijker maakt om te begrijpen is dat het zich in veel verschillende ruimtes en op verschillende plekken afspeelt. Het ronde karakter van Danny geeft ook een leuk effect zeker tegenover een vlakken ton van dalen. De schrijf stijl was wel heel erg als een verslag waar door het lang voelt, maar gelukkig is het een wat korter boek dus was het erg goed te doen.
Ik zou het boek voor de nieuwsgierige lezer zeker aanraden. Als je erg van misdaad houd is het ook zeker een aanrader want misdaden heeft Danny genoeg gepleegd. Voor een beginnende lezer is het wel een afrader het is namelijk een wat complexer boek met lange zinnen en dure worden. Maar toch zou ik hem aan iedereen aanraden.
Heel veel leesplezier grt Dinand
Heel veel leesplezier grt Dinand