Toffe wereld!

Earlmeister 29 april 2025
De wereldbouw is echt uniek en bevalt heel erg goed. Het concept levende steden is tof uitgewerkt en ik ben echt heel erg benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.

Door heel het verhaal hangt een zweem van mysterie waardoor je continue gist naar wat er precies in het verleden is gebeurd. Wel tof dat je de wereld instapt op een moment dat de bad guys eigenlijk al gewonnen hebben en dat het verhaal al een generatie later zich afspeelt.

Ik moest wel wennen aan het feit dat het boek in de tegenwoordige tijd is geschreven, maar dat is meer omdat ik dat niet gewend ben. Het stoorde verder niet, was gewoon even omschakelen.

Het hele stuk met Enna en Thomas in Amsterdam moet wat op gang komen, maar hoe ze uiteindelijk in Erimea terecht komen is tof. Ik ben blij dat het niet zomaar een willekeurig gevonden poort is maar dat er echt naartoe gewerkt wordt en dat er een impact is op onze wereld.

De verhalen van Yaru en Marthis zijn ook tof, maar ik ben denk ik niet echt helemaal fan van de continue flashbacks/visioenen die ze ervaren. Het gebeurd net teveel en haalt me net teveel uit het verhaal. Ook vergeet ik steeds dat ze 30 zijn en voelt het op de een of andere manier meer als begin 20ers.

De vele achtervolgingen van de Grijzen zijn spannend. Af en toe lijken ze echter ineens verdwenen. Er is een achtervolging, vervolgens slaat een personage 1 of 2 straten in en de hele dreiging lijkt dan ineens (tijdelijk) verdwenen alsof die er nooit geweest was.

De fantastische elementen in het boek zijn echter wel te gek en origineel. Zeker in de tweede helft van het boek komt het goed op dreef. De levende steden zijn uniek en ik ben benieuwd naar hun verdere rol. Wat dat betreft echt een aanrader. Er is een milde vorm van magische technologie aanwezig wat het echt doet onderscheiden van andere boeken.

Al met al echt een toffe introductie in deze serie en er zijn genoeg geheimen om nog ontrafeld te worden. Je merkt wel dat deel 1 en 2 oorspronkelijk 1 boek was. Het stopt wat abrupt, maar het is tegelijkertijd wel een semi natuurlijk punt.

Meteen door naar deel 2!