Advertentie

Net na zijn aankomst op het Franse vliegveld Charles de Gaulle verdwijnt de Israëlische zakenman Yaniv Meida spoorloos. De Parijse politiecommissaris Legér onderzoekt de verdwijning. Hij wordt daarin bijgestaan door Zeev Abadi, het nieuwe hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Unit 8200. Opmerkelijk detail: Zeev Abadi zat op dezelfde vlucht als Meida. Toeval of is er meer aan de hand?

Waarheidsgetrouw?
Dov Alfon is een Israëlische journalist en schrijver, die als spion en inlichtingenofficier werkte voor Unit 8200. Je mag daardoor aannemen dat de vele details van de werkwijze van de inlichtingendienst dichtbij de waarheid zitten.

Aardig debuut
‘Unit 8200’ is een klassiek spionageverhaal. Het blijft lang onduidelijk wie nu op wie jaagt. Op de omslag van het boek wordt Alfon aangeprijsd als de nieuwe John le Carré (de Britse meester van de spionagethrillers), maar dat lijkt toch een brug te ver. ‘Unit 8200’ is zeker een aaedig debuut, maar er is ook genoeg op aan te merken. Zo komt het verhaal ongelooflijk traag op gang, pas ruim over de helft lijkt er wat vaart in het verhaal te komen. Heel spannend wordt het niet en het verhaal is complex en moeilijk te volgen. Dat komt zeker niet in de laatste plaats door de vele personages, rangen en namen die Alfon op de lezer afvuurt. Een aantal personages leer je zeker kennen, maar eigenlijk ook weer niet. Dat is wellicht het lot van een spionagethrillerschrijver, het moet toch allemaal in mist geneveld blijven.

James Bond
Tijdens het lezen blijft lang onduidelijk wat nu precies het verhaal is, maar wanneer je het boek eenmaal uit hebt, kan je niet anders oordelen dan dat het een origineel plot is. Hier en daar wat ongeloofwaardig, net iets te avontuurlijk, waardoor je toch gemakkelijk het vergelijk maakt met de bekendste geheim agent uit de boeken, James Bond. Geen verkeerde vergelijking, maar de verhalen en acties van Bond zijn vaak toch wat ongeloofwaardig. En van een voormalig spion had je toch een meer realistisch verhaal verwacht.

Conclusie
De vele korte hoofdstukken maken dat je het boek blijft lezen tot het eind. Want ondanks dat het moeilijk leest, denk je telkens opnieuw “ik lees toch nog maar een hoofdstukje verder”. Al met al is ‘Unit 8200’ dus zeker een aardig verhaal en het lezen waard. Maar je gaat er beter wel even goed voor zitten.

Reacties op: Complex en soms ongeloofwaardig

20
Unit 8200 - Dov Alfon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker