Een oorlogstrauma kan lang doorwerken in families.

Ellie1959 Ellie1959
24 mrt 2023

In het eerste spannende deel van de roman van Alex Boogers maken we kennis met de broers Markus en William.
William die naar Seattle vertrekt om een zoektocht te ondernemen naar zichzelf en  Markus die hem achterna reist.
Echter in Seattle verongelukt Markus.
De politie daar staat voor een raadsel of het om een moord gaat of dat het een ongeluk is.
Markus heeft bij de receptie van het hotel waar William verblijft een notitieboek voor hem achtergelaten, wat later blijkt een verhaal over de oorlog geschreven door de Joodse Jacob Lovitz.

Het tweede deel gaat over de tijd die Jacob Lovitz heeft meegemaakt in de tweede wereldoorlog en met zijn familie ondergedoken heeft gezeten.
Na de oorlog ontmoet Jacob zijn jeugdvriend Johannes die hem verteld dat hij als scheepsmatroos in de rederij terechtkwam en belandde in het Jappenkamp.

Het laatste deel sluiten we af met de twee broers, we komen te weten wat er met Markus is gebeurt.
Het wordt ook duidelijk waarom Markus een opvliegend karakter heeft, erg met zichzelf in de knop zit en een buitenechtelijk kind is.
Jammer dat dit deel maar 25 bladzijde beslaat en het deel van Johannes naar mijn idee ook uitgebreider verteld had mogen worden

Ondanks de kritieke recensies vind ik dat het boek vlot wegleest en mooi is geschreven.  De schrijver wilt duidelijk maken dat een oorlog in je hoofd blijft zitten en veel beschadigde mensen rondlopen met trauma's en dit kan weer invloed hebben op volgende generaties.

Daarom heeft Jacob zijn verhaal geschreven voor Markus, om hem duidelijk te maken dat zijn woeste temperament voortvloeit uit de dna van zijn beiden getraumatiseerde overgrootvaders.

Meer recensies van Ellie1959