Een tijdvak uit het leven van Griet
Dit verhaal speelt in de tijd van Johannes Vermeer, de bekende schilder. ca. 1660.
Griet is een meisje van eenvoudige komaf. Ze neemt een baan als meid aan, bij Johannes Vermeer. Het is een flink gezin, 5 kinderen en een 6e op komst.
Zij werkt hard, want ze wil niet bekeken worden als een meid die lui is. Ze slaapt in de kelder. De vele schilderijen in het huis benauwen haar, ze is niet gewend om naar Bijbelse taferelen te kijken. Het gezin is katholiek en Griet is protestant, maar dat is geen belemmering voor haar om er te werken.
Het reilen en zeilen in het gezin worden boeiend genoeg verteld, toch miste ik de band met het verhaal. Johannes wordt meestal benoemd met hij/hem/zijn. Tussen de regels door voel je wel dat er enige spanning komt in de relatie van Griet met "hem".
De weg naar het poseren, voor wat het schilderij Het meisje met de parel zal worden, wordt goed uitgewerkt. Maar de gevoelens, die Vermeer en Griet voor elkaar krijgen worden niet echt duidelijk.
Het boek boeit zonder meer, maar er ontbreekt datgene wat het subliem zou maken.