Advertentie

In “In Mijn Hoofd” volgen we de 11-jarige Melody, een meisje met de diagnose cerebrale parese (CP), waardoor ze niet kan praten en moeite met motoriek heeft waardoor communiceren eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt. Hierdoor weten haar ouders en de rest van de wereld niet hoe ontzettend slim ze eigenlijk is. Sterker nog, door haar uiterlijk wordt ze juist als dom gezien, omdat ze zich niet kan uiten en de psychiater heeft beslist dat ze het denkvermogen van een zwakbegaafde heeft.

Zodra Melody een spraakcomputer krijgt, gaat haar wereld open voor de anderen...

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de hoofdpersoon zo jong was, aangezien het als YA staat omschreven. Dat was even omschakelen, maar uiteindelijk voegt het eigenlijk alleen maar toe aan het verhaal. Het uiterlijk van een dergelijk heftige CP wordt erg goed omschreven (ik heb in de Hoogstraat met een aantal CP-ers samengewoond en dit was heel herkenbaar). Het verhaal zelf is erg indringend, het raakt je zeker, en ik denk dat veel mensen onder de indruk zullen zijn. Het is erg belangrijk om te benadrukken dat mensen evenveel waarde hebben ook al zien ze er anders uit. Melody is een erg bijzonder persoon, sprankelend, zo vol met liefde en levenslust en heel veel humor, fantastisch!

Wat voor mij het toch iets minder maakte was het einde. Er leek extra veel drama gecreeërd te worden simpelweg voor het shockeffect en ik vond dat de boodschap van het boek juist daardoor minder goed doordringt. Ook is Melody een stuk vergevingsgezinder dan ik! Voor mij ging dat gedeelte iets te snel/makkelijk...

Kortom, een goed boek over een stem die gehoord moet worden en verplichte leeskost zou moeten zijn. Voor mij was het vooral ook herkenbaar al heb ik geen CP, het ableïsme (dat betekent discriminatie voor ziekte/handicap) is universeel en verschrikkelijk.

Reacties op: Heel bijzonder

24
In mijn hoofd - Sharon M. Draper
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker