Voor mensen die hongeren - naar Liefde, naar Tijd of gewoon naar Vrijheid

EsmeeMiranda EsmeeMiranda
5 mrt 2026

Begraaf mijn botten in de nachtelijke grond is een mooi boek om te zien; de kaft met rozen maar ook de snede bedrukt met witte en zwarte rozen - ik kon niet weerstaan om het boek mee naar huis te nemen. Misschien oppervlakkig maar waarom zou de inhoud van een boek niet op de kaft beoordeelt mogen worden; het zegt hier is moeite voor gedaan.
En dat klopt ook!

Even dacht ik ben ik wel het (jongere) publiek waar V.E. Schwab voor schrijft. Mijn idee van hotter than my daughter op intellectueel gebied en meer van dat soort zoutloze gedachten die mij tegenhouden te lezen van wat ik gewoon leuk vind.
De achterkant van het boek beloofd mij geloofwaardige vampieren. En 2026 heb ik mijzelf living on the wild site beloofd.
Dat gevoel verdwijnt direct in het eerste hoofdstuk - Een nul voor V.E. Schwab en een confrontatie met mijzelf dat ik mijn pleasing, behoeftige zelf al ruim voor 2026 de nek heb omgedraaid (period - ik ben tijd en leeftijdloos ook in mijn smaak).

Omg - wat een geweldig boek. Je volgt drie vrouwen in drie verschillende tijden met elk een eigen leven/achtergrond voor, na en hoe de verandering van leven naar dood plaats heeft gevonden. V.E. Schwab verwerkt de geschiedenis en positie van vrouwen zo goed door dat je door mee te lezen zelf ieder van die vrouwen bent.

Vampierschap wordt omschreven als rozen die opkomen uit de nachtelijke grond, heel romantisch. Maar ook realistisch met eigen regels -een vorm van een vampierschapverhaal. Wat weer zorgt voor een liefdesverhaal met ups en downs en een bloedstollend einde.

Ik review een boek, ik hoef geen uitreksel te maken. Dus wat heeft het boek met mij gedaan? Emoties- check, prikkel van verder lezen - check, er helemaal inzitten en iedereen uren vroeger dan normaal naar boven sturen zodat ik verder kan lezen - check.

Ik heb gevoeld in het boek wat in de dedicatie staat:

Voor mensen die hongeren -
naar liefde, naar tijd of gewoon naar vrijheid.

Het is zo goed geschreven dat dit geen fictie kan zijn. Leven - hoe dan ook! En ook wat tijd is en hoe tijd verloopt, etc. (Mocht een vampier dit review leven - sign me up!)
AANRADER

Meer recensies van EsmeeMiranda