Ga mee op een moderne ontdekkingsreis.
De titel "Wereldzee in de polder: Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag", in combinatie met de prachtige cover maakte dat ik erg nieuwsgierig werd naar dit boek. Ik ben opgegroeid bij- en hou van het IJsselmeer, het leek mij daarom een erg interessant boek om te lezen.
Ronald Nijboer neemt je mee op het schip Res Nova uit 1895, om samen met hem (grotendeels) dezelfde ontdekkingsreis te maken als de Fransman Henry Havard in 1873.
Bijzonder om het Zuiderzee gebied door de ogen van Havard te zien en dat te vergelijken met het huidige IJsselmeer gebied, 150 jaar later.
Net als Havard in 1873, doet Nijboer de dorpen en steden rond het nu IJsselmeer aan.
Hij spreekt met verschillende inwoners en deskundigen van de verschillende dorpen en steden, die vertellen over het leven toen en nu. Wat is veranderd en wat is hetzelfde gebleven. Waar zouden we misschien weer naar terug moeten willen...
Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen zijn boek Tabé Java, tabé Indië. Nijboer heeft een prettige schrijfstijl en weet personen en omgeving beeldend te omschrijven. Het is duidelijk wanneer het over het reisverslag van 1873 ging en wanneer over de huidige reis.
Ook is te merken dat Nijboer veel onderzoek doet naar het onderwerp waarover hij schrijft. Dit is het eerste boek dat ik van Ronald Nijboer heb gelezen en ik ben zeker niet teleurgesteld!
Wereldzee in de polder is non-fictie en wordt verteld vanuit de auteur.
"Het was enkele jaren geleden nota bene een Fransman die mijn interesse in dat binnenwater aanwakkerde. Want waar nu de rechte polderwegen liggen, passeerde honderdvijftig jaar geleden een schip met ene Henry Havard aan boord. Het was onderweg van Urk naar Kampen, maar niet om vis of andere vracht te vervoeren. In de zomer van 1873 voer Henry Havard als een ontdekkingsreiziger langs de kusten van de Zuiderzee." - Ronald Nijboer
De kaarten (aan het eind van de inleiding) van de Zuiderzee anno 1873 en het IJsselmeer anno 2023, laten duidelijk zien hoe ingrijpend het gebied is veranderd.
Grote veranderingen in de dorpen en steden, maar toch ook dingen die hetzelfde zijn gebleven. Vroeger de grote kotters in de havens, nu de plezierjachten en binnenvaartschepen. Heden de rechte lijnen, het vlakke land, de grote grijze windmolens in en om het prachtige IJsselmeer met in de avond en nacht hun knipperende rode lampen. De weidse en platte polder, aangelegd door mensenhanden... Honderdvijftig jaar geleden kleurrijke weilanden met koeien en volop weidevogels, nu groene weilanden met een paar koeien en hier en daar een handjevol weidevogels.
Ik heb Wereldzee in de polder met veel interesse en plezier gelezen, het is beslist geen alledaags geschiedenisboek dat allerlei saaie feiten opdreunt. Wat mij betreft zeker een aanrader!