Nog altijd actueel

Freu5143 Freu5143
28 mrt 2026

“Niemand kan terug” van Alba de Céspedes begint voor mij vrij moeizaam. Door de vele personages is het in het begin moeilijk om iedereen uit elkaar te houden. Ik heb zelfs de namen moeten noteren om het overzicht te bewaren. Het verhaal komt traag op gang en springt regelmatig van de ene naar de andere verhaallijn, wat het lezen niet altijd gemakkelijk maakt.
Vanaf ongeveer halverwege wordt het boek sterker en beginnen de verschillende levens meer te spreken. Vooral de personages Emanuela en Xenia wisten mij te raken en bleven het meest bij. Andere personages blijven eerder op afstand of krijgen te weinig diepgang, waardoor niet elk verhaal evenveel impact heeft.
Het einde vond ik persoonlijk minder geslaagd. Het voelt wat onaf en laat weinig echte afronding achter.
Toch is het duidelijk dat dit boek, geschreven in 1938, zijn tijd vooruit was in de manier waarop het het leven en de keuzes van jonge vrouwen beschrijft. Dat maakt het interessant om te lezen, ook al heeft het mij niet volledig kunnen overtuigen.
Voor mij een boek met sterke momenten, maar ook met de nodige moeilijkheden.

Meer recensies van Freu5143