Een vuist dik boek dat de moeite is om uit te lezen
In het begin vond ik het boek niet gemakkelijk te volgen, vooral door de vele plaatsen (zoals Venetië), de Italiaan en Ruben. Toch loont het de moeite om vol te houden en dit vuistdikke werk volledig te verslinden.
Het verhaal weet van begin tot eind te boeien, al is het soms een uitdaging om alle verschillende namen bij te houden. Ook de vele Italiaanse en Spaanse woorden en zinnen maken het lezen niet altijd eenvoudig. Enige kennis van de Spaanse Burgeroorlog en het fascisme van Franco helpt zeker om het verhaal ten volle te begrijpen.
Wat het boek extra interessant maakt, zijn de rijke beschrijvingen van de natuur, de steden en de Spaanse gewoontes. Deze geven het verhaal kleur en diepte en nemen de lezer helemaal mee in de sfeer van de tijd en plaats.
Al met al is Spiegeldagen een indrukwekkend, omvangrijk boek dat mij veel leesplezier en vreugde heeft gebracht.