Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bijna Bouquetreeks

Frieda 10 juli 2024
De omschrijving die mijn dochter van de Bridgertonserie gaf deed me denken aan de Bouquetreeksboeken van vroeger (bestaan die nog?) en de Harlequinpockets van Barbara Cartland, er is vast wel een boek van haar dat ook ‘De ongetrouwde hertog' als titel heeft. Maar de vergelijking gaat niet helemaal op.

Om te beginnen zijn de boeken uit de Bridgertonserie twee keer zo dik als de Bouquetreeksjes waren. Ik heb voor deel 1 meer dan driehonderd pagina’s gelezen, het was net komisch genoeg om het vol te houden. Want de soms wat kunstmatige gesprekjes en het wat fantasieloze taalgebruik hielpen niet mee. Er wordt heel wat afgemompeld door de personages ('mompelde hij’, ‘mompelde zij') en Julia Quinn doet niet aan metaforen. 

Het rollenpatroon bij Quinn is gelukkig minder cliché dan in de boekjes van vroeger, ik verwacht ook niet anders. Waar het in dit boek cliché is, komt dat vooral door de Jane Austentijd waarin het speelt, Julia Quinn flirt daar ongegeneerd mee. Maar hoewel hoofdpersoon Daphne daarom af en toe braaf in de rol van onwetende vrouw blijft, pakt ze op andere momenten flink de leiding en neemt ze veel initiatief. Ze toont zich dan onafhankelijk en allesbehalve braaf. 

Dat brengt me als vanzelf bij de seks: deze is wat explicieter, gevarieerder ook, en het mag allemaal iets langer duren dan in de boekjes uit de jaren ‘80. Dat is niet alleen omdat het aantal bladzijden er meer ruimte voor biedt. Ik neem aan dat de boeken die echt onder het Bouquetreeksgenre vallen op dit punt tegenwoordig ook wat doorontwikkeld zijn. Dat de seks op een bepaald moment wel en niet met wederzijdse toestemming plaatsvindt is een gebeurtenis waarover het boek opvallend intelligent is: er wordt door beide personen met zelfkritiek op gereflecteerd, de mens blijkt weer eens een vat vol tegenstrijdige gedachten, het is ja en nee tegelijkertijd. Het nee gaat hier trouwens om iets anders dan het ja.

Als ik Julia Quinn verder met Barbara Cartland vergelijk (wat ik me ervan herinner) is het verhaal van Quinn heel wat creatiever weergegeven, het bevat beduidend meer humor, de karakters zijn genuanceerder en er wordt gelukkig minder lang stilgestaan bij het omschrijven van een jurk. Wel is de taal even weinig bijzonder helaas, en komt niemand echt goed uit de verf. Conclusie: het boek ontstijgt het Bouquetgenre behoorlijk maar ontspringt het niet helemaal.

Wat doet het er allemaal toe, dit soort boeken hoeft alleen maar leuk en ontspannen te zijn. ‘De ongetrouwde hertog’ is net prettig genoeg voor je luchtige even-helemaal-nietsmoment, waarin je je niet te veel wilt ergeren. Dat er op de achterflap staat 'De moderne Jane Austen’ neemt hopelijk niemand serieus.

Reageer op deze recensie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.