Hoe de wereldontwikkeling verder kan in spirituele zin
Deze roman handelt over Philippe, de onopvallende, bescheidene, maar zeer zelfbewuste. Zijn grote missie is het pad naar de geest te bewandelen, maar hij vindt niet echt gehoor voor wat hij te zeggen heeft en daarom spreekt hij niet in de openbaarheid. Het boek begint met een uiteenzetting met de fenomenen van onze tijd. Philippe probeert daarin het positieve te vinden, overal zoekt hij een doorgang voor de mens naar de geest. De roman gaat verder met diepzinnige gesprekken tussen de belangrijkste vertegenwoordigers van het spirituele instituut in de Zwitserse bergen waar Philippe aan verbonden is. Deze vertegenwoordigers zijn grote spirituele mensheidsleiders en ze vertellen elkaar hoe ze hun eigen wezen en het wezen van de anderen zien. Er wordt daarmee iets zichtbaar van de entelechie van deze mensheidsleiders. Een van hen is Beato, die Philippe herkent naar zijn grootsheid en hem vraagt om in het openbaar uit te spreken wat hij te zeggen heeft. Philippe is geroerd door deze vraag en hij besluit te spreken. Het boek eindigt met indrukwekkende voordrachten van Philippe over het pad naar de geest. In het begin is Philippe nog voorzichtig met spreken, maar Beato bemoedigt hem steeds weer om vrijuit de geest te vertolken. En dat lukt hem steeds beter naarmate de voordrachtenreeks voortschreidt. De voordrachten beschrijven de moderne weg van de mens naar de geest, inclusief de hindernissen op die weg. En de wereldontwikkeling kan slechts verder als voldoende mensen die weg gaan.
Wat de meeste indruk op mij maakte was de werking van de voordrachten van Philippe, want ze waren diep ervaarbaar. En ik meen dat dit voor ieder fijngevoelig mens zo is. Ik zou dit boek ieder spiritueel geïnteresseerde mens willen aanraden, omdat hier het eigentijdse pad naar de geest kenbaar en beleefbaar wordt.