Advertentie

Dit boek heb ik gelezen omdat ik nieuwsgierig was naar de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2020.
'Viktor' is het familieverhaal van de auteur zelf. Judith Fanto beschrijft 2 verhaallijnen: een uit 1938 dus net voor de oorlog en hierin wordt ons het het wel en wee van de familie Rosenbaum verteld, dus meteen ook het verleden van de auteur. Dit wordt afgewisseld met haar eigen leven in 1994. Naar het einde toe wordt alles mooi verweven.
In het begin is het efkes wennen, je zit met heel wat Joodse woorden die wel aan het het einde van het boek verduidelijkt worden maar als je een e-book leest, ontdek je dit maar na afloop van het volledige verhaal. Het boek leest heel vlot en ik had niet echt het idee dat ik eigenlijk een autobiografie aan het lezen was. Het komt meer over als een roman, gebaseerd op waargebeurde feiten.
Het einde vond ik iets minder, zeker het deel over haar studie zelf, soms vond ik dit wat langdradig. Uiteindelijk vond ik het geheel heel mooi en vooral heel leerrijk tenminste als je iets meer wil weten over de Joodse cultuur.
Aangrijpend was toch wel de waarheid over Viktor, maar hier ga ik niets meer over zeggen.
Het is vooral een boek over de zoektocht naar identiteit en vriendschap. Het verhaal wordt afgewisseld met krantenartikels en een gruwelijk verslag over de deportatie naar een concentratiekamp.
Tot slot vind ik dit boek als debuut heel geslaagd!

Reacties op: Geslaagd debuut

457
Viktor - Judith Fanto
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners