Leugens
De val van Jakob Duikelman.
Dit is de debuutroman van Anne-marieke Samson.
Jakob Duikelman is een ambtenaar op een vage onderzoeksafdeling bij het ministerie van Justitie.
Het is een saaie baan en heeft er weinig te doen totdat hij verwikkelt raakt in een conflict met een Nigeriaanse asielzoeker. Dit raakt hem niet alleen zakelijk maar ook privé.
Jakob neemt het niet zo nauw met de waarheid. Hij liegt als het hem goed uitkomt. Hij is niet de enige
die zich hier aan schuldig maakt, ook zijn puberdochter Disi en zijn Thaise vrouw Mai kunnen er wat van.
Hierdoor raakt het gezin verstrikt in een web van leugens en valt uiteen wanneer blijkt dat Jakob ongeneeslijk ziek is.
Op het ministerie is hij betrokken bij een incident en draait hij volledig door met als gevolg ontslag.
Ook wordt hij juridisch vervolgd. Dit ontslag heeft voor Jakob fatale gevolgen. Toch is het einde van het boek verrassend met een mooi einde.
Het boek leest vlot, je wilt weten hoe het afloopt. De verhaallijn wordt steeds belicht vanuit een andere personage, dit geeft dan een mooi beeld van wat de leugens aanrichten.
Één minpunt vind ik dat de schrijfster zichzelf een klein rolletje heeft toebedacht aan het einde van de roman. Dit vind ik jammer, de naam van de schrijfster hoort op de kaft en niet in het verhaal.
Als debuutroman vind ik het goed gedaan.
Mooie toepasselijke titel, met daarin de woorden val en Duikelman.