Reis naar Rwanda
Ik keek al een tijd uit naar dit boek. Jaren geleden zat ik jankend in de bioscoop naar Hotel Rwanda te kijken en ik weet wel ongeveer wat zich in Rwanda heeft afgespeeld. Het boek gaat over de Rwandese Maridadi, die haar familiegeschiedenis ontrafelt en ontdekt welke impact de genocide heeft gehad. De Nederlandse studente Puck helpt haar hierbij.
De setting is geweldig. Hoewel ik best wat voorkennis heb, kan ik me het leven in een Rwandees gezin weer beter voorstellen. De beschreven details ken je alleen als je je echt in een andere cultuur verdiept. De research is grondig geweest - zonder dat er infodumps in het boek zitten.
De schrijfstijl vond ik minder prettig. Het zijn vooral korte zinnetjes die me soms wat kinderlijk aandeden, terwijl het onderwerp en de personages het boek geschikt maken voor oudere (YA) lezers. De betrokkenheid van de Nederlandse Puck vond ik nogal kunstmatig. Halverwege het boek is ze er alleen nog per e-mail bij. Ik weet dat een boek moeilijker verkoopt als er geen Nederlandse link of personages zijn, maar ik had liever een beter uitgewerkte Rwandese bijpersoon gehad.
De kracht van boeken en lezen vind ik dat ze je in het hoofd kunnen laten kijken van iemand die heel anders is. En dat doet dit boek zeker. Als je niets van de genocide in Rwanda weet, is het zeker een goed idee om dit boek te lezen.