Eén van de beste dystopische YA

Heleen 23 december 2020
Overstroomd is een dystopische young adult roman die zich afspeelt in een grotendeels onder water staand Nederland (al wordt de naam nergens genoemd). De rijken wonen op de overgebleven droge gebieden, de armeren in gebieden dichtbij het water. Nina hoort bij de Drogen, Max bij de Natten. Er ontstaat een relatie (Romeo en Julia alarm!), die ontzettend complex is doordat hun families en trauma's met elkaar verbonden blijken. En dan raakt Max betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep en komt hij voor een onmogelijk dilemma te staan.

Het verhaal is meesterlijk goed opgebouwd. De eerste helft vraag je je af hoe alles in elkaar zit en tegen de tijd dat de meeste puzzelstukjes zijn gelegd, is de crisis zo groot dat je móet weten hoe het afloopt. De personages voelen levensecht en ik weet zeker dat iedere lezer een zwak krijgt voor de energieke en onbesuisde Max.

Als je van dystopian YA houdt, moet je dit boek zeker lezen. En als je daar niet specifiek van houdt, ook, want het is gewoon een ontzettend goed geschreven roman.

Meer recensies van Heleen