Verrassend

Helga89 Helga89
24 mrt 2022

Het gaat over een jonge, rijke jongen van 18 en op ten duur 19 jaar. Martin Dujeu. Hij leeft een teruggetrokken bestaan. Zijn moeder is jong overleden en met zijn vader heeft hij geen goede band. Hij beleeft wel plezier aan zijn hond. Hij wandelt graag met de beagle. Tijdens een wandeling ontmoet hij een zwerfster. Het is in eerste instantie geen prettige ontmoeting. Naar mate het verhaal vordert ontstaat er een vriendschap. Beide voelen ze zich niet altijd begrepen, gezien of gewaardeerd. Daardoor hebben ze juist steun aan elkaar.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Parijs in 1993. Leuk om te lezen dat er in die tijd nog geen gebruik werd gemaakt van mobiele telefoons. Op het moment dat Martin onverwachts naar Marokko vertrekt, komt dit ook mooi naar voren. Vader maakt zich, ondanks de band die ze hebben, ongerust en reist hem achterna in plaats van te kunnen bellen op zijn mobiel.
Er komen op ten duur wel wat dingen in voor wat het voor mij wat zweverig maakte, de zwerfster die dingen voorspelde/wensen uit liet komen. Opzich hoeft dat geen belemmering te zijn, alleen het staat in contrast met het eerder rauwere verhaal op straat.
Het blijft mij onduidelijk waarom het verhaal naar Marokko is gegaan en de details over de excursies die hij onderneemt, vind ik niet passend met het eerste deel van het boek. Dit heb ik dan ook vluchtig doorgelezen. Maar de intentie is mooi, het dieper gelegen verhaal over vriendschap en hoe je toch verbinding met iemand aan kan gaan ookal kom je uit een andere klasse, wordt mooi neergezet.

Meer recensies van Helga89