Een onvergetelijke zomer
Het verhaal begint in 1984 wanneer Matt gebeld wordt door zijn jeugdvriend Dickie met het nieuws dat hun gezamenlijke vriendin Jesse gaat trouwen. Matt keert terug naar het dorp Dogwood om erachter te komen waarom Jesse die beslissing genomen heeft. Met lange flashbacks neemt Matt de lezer mee terug naar het begin in de zomer van 1972. Als de dikke domineeszoon Matt in het dorp komt wonen, raakt hij bevriend met het arme meisje Jesse en de zwarte jongen Dickie. Zijn ouders zijn niet blij dat hij vriendschap heeft gesloten met deze twee buitenstaanders. Vaak krijgt hij te horen dat hij zijn vrienden goed moet kiezen om erbij te horen, maar hij laat zich daar niet door leiden. Terwijl de kerkmensen hen niet welkom willen heten, steunt Matt zijn vrienden die het zwaar hebben, door dik en dun. Maar het wordt steeds moeilijker voor de kinderen om de volwassenen buiten hun leven te houden.
Matt leert Jesse kennen als hij een paard wil redden dat verstrikt is geraakt in het prikkeldraad. Redden zit Matt in zijn bloed. Met alles wat hij in zich heeft, doet hij zijn best om Jesse te redden. Hij begrijpt zijn vader niet die andere keuzes maakt. Later blijkt dat zijn vader bezig was om Matt te redden. We proberen allemaal weleens iemand te redden uit beroerde omstandigheden of te behoeden voor verkeerde keuzes. Maar Matt moet een les leren, die wij ook ter harte kunnen nemen. Een geweldige diepe laag in deze roman die me echt raakte. Ook vond ik het stukje over de kerkpicknick een spiegel die ons christenen wordt voorgehouden. Matt nodigt zijn behoeftige vrienden uit voor de picknick, maar ze zijn niet welkom. Na een tijdje wordt de veertienjarige Matt verliefd op Jesse, maar de vraag die gedurende het verhaal meeloopt is, waarom is het niets geworden tussen hen? Uiteindelijk komt er een antwoord op dat mysterie. De schrijver neemt de tijd om alles rustig te beschrijven en de lezer stapt zo in de gebeurtenissen. Het verhaal is mooi opgebouwd en goed afgerond. Een fantastisch geschreven en bedacht verhaal waar ik van genoten heb.