Lessen uit het verleden
Door de wol geverfd is een historische roman over de opkomst van de stoommachine, waardoor de handenarbeid van de wevers thuis zich verplaatste naar fabrieken. Het geeft een goed beeld van de armzalige omstandigheden waarin de arbeiders van de Leidse lakenindustrie leefden, maar ook van een modern gezin in het Leiden van nu.
Het was niet makkelijk om te lezen: de strijd van Flora om te overleven, werken tot je er bijna bij neervalt, het onrecht, ziekten die levens eisten, geen uitzicht op verbetering. Maar het beeld dat naar voren kwam zal zeker realistisch geweest zijn.
De verwijdering tussen Merel en haar man Kais, de hardheid van Merel, haar keuzes, gingen een richting op die ik – hoe goed uitgelegd ook – moeilijk kon begrijpen. Merel komt er wat mij betreft iets te makkelijk mee weg.
Heel mooi gedaan hoe een verbinding wordt gelegd tussen het verleden en het heden. Soms kunnen we wat leren uit het verleden. Ondanks de zware omstandigheden kon Flora zeggen: De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.