Vermakelijke chaos
In het mijnwerkersstadje Joplin is het op zaterdag uitbetaaldag en veel mannen geven hun geld meteen uit aan drank en vrouwen om hun zware werkweek te vergeten. Het verhaal begint gelijk met een intrigerende ontmoeting tussen hoofdpersonen Calista en Matthew. Daarna leren we hen en hun goede bedoelingen afzonderlijk kennen. Matthew heeft het op zijn hart deze mensen te bekeren. Hij staat voor wat hij gelooft, maar hij gaat wat ongeorganiseerd te werk vind ik. Calista heeft ook een missie. Ze is op zoek naar Lila die tegen haar wil wordt vastgehouden in Joplin. Als een Pinkerton detective probeert ze te integreren in het stadje. Helaas wordt haar werk bemoeilijkt doordat haar familie daar ook woont. Ze kan al die aandacht niet gebruiken en haar zoektocht schiet maar niet op. Ze stort zich wat naïef in het gevaar en mag blij zijn met de aanwezigheid van mensen die het goed bedoelen. Ook bij haar mis ik structuur, maar dat maakt het verhaal juist onvoorspelbaar en vermakelijk. Het verhaal is met Jennings kenmerkende humor geschreven: “Lieve help Maisie. Je hebt een dominee neergeslagen.” Maar er is ook serieuzere kant. Zowel Calista als Matthew moeten keuzes maken en die beslissingen zijn niet altijd makkelijk. Ze proberen het goede te doen met behulp van God. Het boek telt 394 bladzijden maar dat had wat mij betreft een stuk of honderd minder kunnen zijn.