Als je niet oplet...
Toen ik dit boek uit had, had ik het nog niet uit. Nee, ik zal het raadsel niet verraden maar mocht je nog beginnen met lezen: let goed op. Onthou alle details. Zorg dat je precies weet wat iedereen zegt, en wat de schrijver je meldt over de familie Barnes waarvan in feite niemand met niemand kan opschieten. En dat terwijl ze in zwaar weer verkeren... het autobedrijf waar ze het van moeten hebben, heeft het zwaar. Loodzwaar. Alle vier in het gezin leven in tragiek, en de cirkel daarbuiten traant zich ook door het bestaan, zoals het dorp waar ze wonen, de gemeenschap, iedereen. En dat leidt tot een einde dat Paul Murray je niet expliciet beschrijft maar wat je tot in het detail kan invullen omdat hij het in de bladzijden daarvoor heel duidelijk aan je heeft verteld. De eerste zin alleen al "Een dorp verderop had een man zijn gezin vermoord." Onthou die zin als je verder leest. Zoals je ook niet alleen op alle bijen maar vooral ook op de eekhoorns moet letten. Je zult koortsachtig bladzijden om willen slaan... want het boek traant en lacht, maar zoekt vooral