Rechts verpest onze seks

Ilsevanaalten Ilsevanaalten
15 mrt 2026

Het boek laat zien dat seksualiteit veel breder is dan alleen seks; het gaat ook over erotiek, intimiteit en verbinding. Volgens de auteur kan seks bevrijdend zijn wanneer het losstaat van vaste identiteiten en maatschappelijke rollen.

Daarnaast plaatst het boek seksualiteit in een bredere maatschappelijke en politieke context. Factoren zoals werkdruk, woonzekerheid en inkomen beïnvloeden ons welzijn en daarmee ook ons libido en intieme leven. Politieke keuzes kunnen volgens de auteur indirect bepalen hoeveel ruimte mensen hebben voor intimiteit.

Een belangrijk punt is dat goede seks niet alleen een persoonlijke verantwoordelijkheid is, maar ook afhankelijk van collectieve omstandigheden zoals veiligheid, gelijkwaardigheid en een stabiele leefomgeving.

Het boek heeft duidelijk een voorkeur voor links beleid zoals de titel al laat blijken en laat zien dat keuzes van rechts hebben bijgedragen aan wat de auteur noemt een ‘seksrecessie’. Het is daardoor soms polariserend te lezen, maar dat versterkt juist de boodschap dat politieke keuzes invloed hebben op ons seksuele leven en onze intimiteit. Hier moet je echter wel voor openstaan als je het boek leest.
Het is een luchtig geschreven boek wat makkelijk leest en je toch wel aan het nadenken zet.

Meer recensies van Ilsevanaalten