Goed, maar geen Clancy.
Het is niet makkelijk om een goede auteur te evenaren; om zomaar zijn werk voort te zetten. Clancy, die in 2013 overleed, wordt vaak gezien als de grondlegger van de technothriller. Auteur Mike Maden, die gespecialiseerd is in politieke wetenschappen en conflicten in internationale relaties, heeft eerder succesvolle boeken in de Jack Ryan-serie geschreven, zoals Confrontatie, Vuurlinie en Vijandelijk contact. Het blijft knap hoe Maden de verhalen van Clancy weet voor te borduren, maar echt het niveau van Clancy zelf raakt hij zelden aan.
Het is wel een spannend boek, begrijp me niet verkeerd. Knap is hoe (let op: beetje spoiler) twee verhaallijnen die aanvankelijk niets met elkaar te maken lijken te hebben, uiteindelijk goed in elkaar passen. Waar sommige boeken uit de Jack Ryan-serie soms richting een James Bond-achtige sfeer neigen, is dat hier minder het geval. Toch is het 'm voor mij net niet, ondanks dat ik de poging zeer waardeer.