Advertentie

Het boek ‘Dit is voor jou’ van Cor de Bode, die schrijft onder het pseudoniem Co Conelis, heeft een Portugese, of beter gezegd, Braziliaanse ondertitel: ‘Aquila é para ti’. Titel en ondertitel hebben dezelfde betekenis, maar de ondertitel neemt je onmiddellijk mee in de soms rauwe, vaak diep menselijke, maar altijd kleurrijke werkelijkheid van de Braziliaanse samenleving. Meer in het bijzonder, kun je wel zeggen, de zelfkant van die Braziliaanse samenleving.

De hoofdpersoon, de Portugese vrouw Josefa, is naar Brazilië gereisd om op voorspraak van frei (broeder) Galvao genezing te vinden voor de verlamming die haar benen sinds haar zeventiende jaar heeft getroffen. In Brazilië komt Josefa in aanraking met een flink aantal mensen, goeddeels afkomstig uit de onderklasse; mensen uit de favela’s, representanten van criminele families en mensen die, gestempeld door moeilijke voorvallen uit het verleden, ternauwernood het hoofd boven water houden, maar toch ergens de kracht vinden om door te gaan.

Zoals de ondertitel Braziliaans is, en zoals broeder Galvao consequent frei wordt genoemd, zo schotelt de schrijver ons een Braziliaanse maatschappij voor die zich afspeelt buiten de toeristische trekpleisters als Rio de Janeiro of de Copacabana. Folkloristische eigenaardigheden, geloof en bijgeloof (maar wat is bijgeloof?) en gedetailleerde beschrijvingen van soms bekende, maar vooral onbekende plaatsen en locaties tekenen het boek. Dit plaatst het boek nadrukkelijk in een onbekende omgeving, waarmee de roman soms dezelfde effecten bereikt als een fantasyboek; heel het boek ademt een soms vervreemdende, lokale sfeer.
Nog meer wordt het boek getekend doordat niet alleen de hoofdpersonen nadrukkelijk worden gepresenteerd aan de lezer. Bijna net zo uitgebreid worden tal van andere bijzondere mensen beschreven; mannen en vrouwen die allen een stevige rol blijken te vervullen in een verhaal dat zich langs verschillende lijnen, wachtend op het wonder dat wordt gezocht, naar een einde beweegt waarop je na de laatste bladzijden even moet kauwen; het loopt radicaal anders af dan je verwacht.

Reacties op: Een tot nadenken stemmende blik in de onbekende kant van Brazilië

2
Dit is voor jou - Co Conelis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker