Prettige leesbare roman
Opaal is een prettig leesbare roman die je moeiteloos het verhaal intrekt. Eleanor Buchanan schrijft vlot en toegankelijk, waardoor de pagina’s bijna vanzelf omslaan. De afwisseling tussen verschillende perspectieven en tijdsperiodes is goed uitgewerkt en zorgt voor vaart en dynamiek in het verhaal, zonder dat het verwarrend wordt.
Wat vooral opvalt, is de verhalende stijl: Buchanan neemt de tijd om haar personages en hun emoties neer te zetten, waardoor je als lezer makkelijk met hen meeleeft. De geschiedenis van Roz en haar familie ontvouwt zich geleidelijk en voelt oprecht en zorgvuldig opgebouwd.
Toch bleef ik als verstokte thrillerlezer met lichte honger achter. Het ‘bijverhaal’ rondom de moordenaar van Roz’ moeder is intrigerend, maar had voor mij meer diepgang mogen krijgen. Juist dat element had het verhaal een extra scherpe rand kunnen geven en de spanning verder kunnen verdiepen. Nu blijft het voor mij iets te veel op de achtergrond, terwijl het potentie heeft om een sterker, donkerder tegenwicht te vormen voor het overige verhaal.
Al met al is Opaal een fijne, vlot geschreven roman met een mooie opbouw en sterke vertelstijl. Liefhebbers van karaktergedreven verhalen zullen hier zeker van genieten, al zullen thrilleraars mogelijk, net als ik, verlangen naar net iets meer uitwerking van de spannendere verhaallijnen