Het vrije natuurlijke leven .

Ruud Pleijers 06 april 2021
Kuijer houdt ons een spiegel voor . Waarvoor kiest de mens , voor een zeer geconditioneerd leven door onze maatschappij bepaald , of voor een autonoom en zelfgekozen leven tegen de stroom in? Iedereen zal meer voor het laatste voelen , maar de samenleving drijft ons in een fuik waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt .

En hoe verhoudt onze decadente wereld zich met de ons omringende 'derde' wereld , waar honger nog steeds aan de orde van de dag is anno 2021 ? Ten koste van wie gaat onze rijkdom ?

Waarom 'infecteren' wij natuurvolken , in bv. Afrika , de amazone , met onze superieure westerse levensstijl , om ze vervolgens de race mee te laten lopen waar ze nooit om hebban gevraagd ?
Simpele antwoorden zijn er niet .

Meesterlijk benadert Kuijer deze problematiek in eenvoudige stijl , met metaforen die niet een - twee - drie te duiden zijn , in zijn brilliantste kunstwerk . Hij respecteert de fantasie van de lezer die ruimte nodig heeft , en nodigt die dan ook overvloedig uit .
Hij schrijft dit boek dan ook niet alleen voor volwassenen , maar in de eerste plaats voor nog authentieke mensen met een oorspronkelijke en prachtige fantasie , oftewel kinderen . Of kinderen in een oud lichaam .
Want daar gaat het over : Hoe behoud je je onbevangenheid en verwondering ?
Hoe neem je dan je plaats in , in deze grote wereld ?

Op een meeslepende en onnavolgbare manier houdt de schrijver je in zijn greep , op ons avontuur naar een vrijer , natuurlijker leven .

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.