Barbie liet me dit boek lezen

joeri-ryckaseys 19 augustus 2023
Een tijd geleden vroeg mijn vrouw of ik met haar en haar vriendin naar de cinema wilde. Ze vroeg ook welke film.
Ik antwoordde toen dat ze zelf een film mochten kiezen. Ik had al snel spijt van mijn antwoord toen ze de Barbiefilm kozen...

Zogezegd zo gedaan. Daar zat ik dan in de cinema, te kijken naar de Barbiefilm. Ik vond deze film zo goed, zo diepgaand, dat ik meer wilde weten over seksisme en genderongelijkheid. De dag nadien zocht ik in de bibliotheek naar literatuur en kwam ik dit boek tegen.

Dit boek was voor mij een ware eye-opener. Ik heb hier echt zo ongelooflijk veel uit geleerd.
Dit boek zou 'verplichte' lectuur moeten zijn in het secundair onderwijs. Ik wou dat ik het zelf had kunnen lezen toen ik een tiener was. Het liet mij inzien dat er ook zoveel vormen van 'subtiele' discriminatie zijn tegenover vrouwen. Het liet mij inzien dat sommige gedachten een negatieve connotatie hebben ook al beseffen we het niet op het eerste ogenblik. Het boek liet me inzien dat hoffelijkheid en beleefdheid twee verschillende zaken zijn. Hoewel mijn vrouw en ik daar best een evenwicht in hebben gevonden (de film Barbie was bijvoorbeeld mijn traktatie, de week nadien trakteerde mijn vrouw mij op de film Meg 2).

Wat dit boek zo schitterend maakt is dat het geen testament tegen mannen is. Sterker nog, het geeft weer hoe ook mannen slachtoffer kunnen zijn van seksime en hoe ook zij onhaalbare ideaalbeelden worden opgedrongen. Ik dacht van mezelf dat ik ongevoelig was voor ideaalbeelden maar nu ik er dieper over nadenk deed het me wel altijd wat.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit boek is. Bedankt Yasmine voor dit ongelooflijk waardevolle boek. Mijn vrouwelijke collega's waren best verrast toen ik plots dit boek bovenhaalde (ik ben een notoire fan van horrorverhalen en boeken dus deze hadden ze echt niet zien aankomen) maar het leidde tot heel boeiende en interessante gesprekken.

Op het eind van het boek hoopt de schrijfster dat de lezer zich vanaf nu een overtuigd feministe zal noemen. In dit geval kan ik dit positief beamen: ik ben overtuigd feminist.

Meer recensies van joeri-ryckaseys