Achter mijn voordeur
In het eerste deel schrijft Truusje van Zanten over de start van haar relatie met de verkeerde man. Zij belandt in een relatie met huiselijk geweld. Met deze man krijgt zij twee kinderen die opgroeien met huiselijk geweld. Voor haar veiligheid en vooral voor het welzijn van de kinderen lukt het haar weg te gaan. Zij beschrijft de strukkel om de relatie te verbreken, deze man heeft ook zijn fijne kanten. Na het verbreken van de relatie achtervolgt deze man haar wat spanning geeft. Maar zij is sterkt en werkt hard om een leven met haar kinderen op te gaan bouwen. Hierin ervaart zij weinig steun vanuit de omgeving. Ze heeft wel zorgen om de kinderen en wat zij hebben meegemaakt in hun jonge leven. In het belang van haar kinderen werkt zij mee aan de uit huis plaatsing van de kinderen. De kinderen groeien beide in een andere situatie op. Truusje houd het gezag en knokt voor haar kinderen hen een goede toekomst te geven. Doet alles om een goede band met haar kinderen te behouden.
Het boek geeft inzicht in de complexiteit van huiselijk geweld en hoe lastig het is hier uit te komen. De omgeving is weinig steunend en hebben vaak een oordeel klaar. Het verhaal is heftig, boek leest makkelijk, je wordt gepakt door het verhaal en leest het in een ruk uit.