Ontdek het verhaal achter elke afdruk

Jufelsie 07 februari 2026
Houd in het bos je ogen goed open,
Dan zie je misschien sporen van dieren die daar hebben gelopen.

Zodra je in het bos loopt en naar de grond kijkt, zie je sporen van dieren. Je ontdekt ze het beste in zand, aarde, modder en sneeuw. Maar dieren laten ook sporen achter wanneer ze zaden of vruchten eten. Ontdek leuke weetjes en feitjes achter de sporen die dieren achterlaten in het boek ‘In het spoor van wilde dieren’.
‘In het spoor van wilde dieren’ is een informatief prentenboek. Zodra je het boek openslaat zie je op de binnenkant van de omslag verschillende pootafdrukken afgebeeld. Sommige zijn heel herkenbaar, anderen hebben de kinderen wellicht wel een keer gezien maar weten niet van welk dier ze zijn. Vervolgens neemt de auteur Judy Wise iedereen mee op avontuur. Ze heeft een tekst geschreven op rijm. De lezer wordt enthousiast en gaat mee speuren. Verschillende dieren laten hun sporen zien in de natuur. Naast de illustratie staat een stuk informatieve tekst. Je leest een interessant feitje of weetje. Dit is heel leuk voor kinderen maar ook voor volwassen. Iedereen krijgt de gelegenheid om nieuwe kennis op te doen. Wist je bijvoorbeeld dat een koala twee duimen en drie vingers aan elke hand heeft? De grootste pootafdruk van een Afrikaanse olifant is? Hij is het grootste dier dat op land leeft.
Kristen en Kevin Howdeshell hebben de illustraties getekend. Wat zijn ze mooi…
Elk dier is in zijn natuurlijke kleuren afgebeeld in een omgeving waar hij zijn leven doorbrengt. We genieten van de sfeervolle prenten en ondervinden dat elke omgeving ook bedreigd wordt. Mensen laten hun spoor achter. We lezen hoe onze aarde wordt vervuild en vernield. Afval wordt achtergelaten, bomen gekapt. Gelukkig hebben wij zelf in de hand om daar iets aan te doen. Suggesties hiervoor worden in dit boek gegeven. Tot slot zijn er twee ‘zoekopdrachten’ toegevoegd. Kunnen de kinderen de afgebeelde dieren terug vinden in het boek en weten ze nu van welk dier het spoor is? Voor kinderen die kunnen lezen, staat het antwoord eronder,
‘In het spoor van wilde dieren’ is een schitterend informatief prentenboek voor jong en oud. Ontdek het verhaal achter elke afdruk. Kunnen we samen zorgen dat alle dieren, ook in de toekomst hun pootafdrukken blijven achterlaten?

Meer recensies van Jufelsie

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.