Prachtig

jufopavontuur 19 augustus 2025
Ja eindelijk kon ik weer eens aansluiten bij de boekenclub. En wat een mooi boek dit keer.

Vandaag komen we niet meer thuis is een ingrijpend verhaal over Mirza die opgehaald wordt van school en meteen vertrekt naar het land van zijn vader. Dit niet bestaande land speelt daarna de hoofdrol.

Mirza heeft het niet makkelijk en houdt gesprekken in zijn hoofd met zijn beste vriend. Deze gesprekken zijn mooi, gevoelig maar zorgen er ook voor dat Mirza niet opgeeft maar door blijft gaan. Heel bijzonder en krachtige stukjes.

Vader is een bijzonder persoon die het goed wil doen, maar soms niet helemaal kijkt naar de behoefte van Mirza.

Veel in het verhaal gaat over hoe Mirza zijn plekje weet te vinden in een nieuw land met een nieuwe taal. Heel tof is ook de woordenlijst achterin. Doordat het een verzonnen land is, is Enna ook vrij geweest om de omgeving te beschrijven zoals zij dat voor zich zag.

Ik vind het heel knap hoe Mirza zich staande houdt en zijn draai steeds meer weet te vinden. Heel mooi boek om in de bovenbouw te lezen. Helemaal als er ook nieuwkomers in de klas komen. Je krijgt een goed inzicht in hoe zoiets voelt. Komt ook doordat de schrijfster gesprekken met nieuwkomers heeft gevoerd.
Een krachtig, mooi boek met ook echt geweldige illustraties. Ik had het boek in eerste instantie op de ereader gelezen, maar de fysieke is wel echt veel rijker. Mooi passende illustraties. Lees de teksten bij de boom ook maar eens goed. In de leesclub was daar wat bijzonders bij opgevallen. Benieuwd of jullie dat ook ontdekken.

Meer recensies van jufopavontuur