Bookswap De Vierde Graad x Breekpunt
Met een deel van de mensheid overleven of allemaal verzuipen....
Een onheilspellend gedachtegoed en het begin van een meeslepend verhaal!
In twee dagen las ik het boek van auteur Danique van der Rijt uit, getiteld De Vierde Graad.
De flaptekst triggerde bij mij associaties met boeken als de trilogie The Hunger Games van Suzanne Collins en The Maze Runner van James Dashner.
In De Vierde Graad volg je als lezer de reis van jeugddienstige Alex, die in een door klimaat aangetaste wereld voor keuzes komt te staan die moed vereisen. Keuzes die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, vrijheid en onderdrukking. De angsten zijn groot, maar de belangen nog groter.
Na het lezen deed dit debuut mij sterk denken aan de videogame en serie The Last of Us.
Het grote verschil? In plaats van monsters of gemuteerde schimmelzombies zijn de monsters mensen.
Danique schetst, door de ogen van twee andere personages — Generaal Verus en Anna — wat er van de wereld is geworden na een door het klimaat geteisterde periode. Via Anna krijgt menselijkheid een gezicht en Generaal Verus belichaamt de last en verantwoordelijkheid die leiderschap met zich meebrengt. Een rode draad door het verhaal is het dilemma: met een deel van de mensheid overleven of allemaal verzuipen.
Het verhaal speelt zich weliswaar af in een verre dystopische toekomst, maar tegelijkertijd bekruipt je als lezer het gevoel van het nu. Danique schuwt het niet om maatschappelijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de vreemdelingencrisis, op te werpen als moreel vraagstuk. Ook legt ze de gevolgen van autocratie bloot. Voor iemand als ik, die tot mijn schaamte moet bekennen zich niet of nauwelijks met het klimaat bezig te houden, moet ik zeggen dat het boek mij echt aan het denken heeft gezet. In wat voor wereld leven we nu, en hoe wil ik die achterlaten voor mijn kinderen?
De Vierde Graad is niet alleen een waarschuwing voor klimaatverandering en de consequenties die hiermee gepaard gaan, maar ook een krachtig pleidooi om onze menselijkheid te bewaren, juist in het licht van tegenslagen. Daarnaast is het een steengoede thriller en een goed geschreven verhaal vol spanning en hoop.
I loved every moment of it en heb mijn jeugdhart kunnen ophalen bij het lezen van dit boek, omdat het een genre is waarin ik mij volledig kon verliezen.
De Vierde Graad krijgt van mij vier sterren. Het waren er vijf geweest, maar die cliffhanger liet mij smachten naar meer — balen dat er nog geen deel twee is (hihi).
Heb jij het al gelezen? Waar wacht je op? De Vierde Graad is online en in bijna alle boekhandels verkrijgbaar. Haal je exemplaar nu!
Een onheilspellend gedachtegoed en het begin van een meeslepend verhaal!