De opgraving is een heerlijke thriller die je tot en met het einde in de greep houdt.

Karin Bisschops 17 januari 2025
Lucky me mocht het manuscript van De opgraving proeflezen en was direct enthousiast. Hieronder mijn recensie. (Deze verscheen ook op www.vrouwenthrillers.nl)

Marie-José Verweij (1986) groeide op in Vianen. Ze is naast thrillerschrijver freelance copywriter. Ook had ze een vaste column in het Alphens Nieuwsblad. Als freelance leerkracht werkt ze in het basisonderwijs.

In De opgraving wordt Anouk ingeschakeld bij het archeologisch onderzoek van een massagraf in Vianen. Ze gaat aan de slag en wordt bijgestaan door een team waarvan de aantrekkelijke Cas deel uitmaakt. Het wroeten in de aarde valt niet goed bij de omwonenden. Ze worden van alle kanten gehinderd en tegengewerkt in hun werkzaamheden. Wanneer Anouk een vreemde ontdekking doet, komt de gruwelijke waarheid boven water.

De opgraving start direct met de eerste dag en sleurt de lezer direct het verhaal in. In een tijdsbestek van vijf dagen is de opgraving te volgen om te eindigen in een epiloog waar het een maand later is. Regelmatig zijn er stukken te lezen uit een dagboek die erg interessant zijn. Zo creëert Marie-José Verweij een verhaal in een verhaal.
Het is duidelijk dat Verweij gedegen onderzoek heeft gepleegd naar de bestaande opgraving. Hiervan heeft ze een spannende fictieve thriller gemaakt. Wat er bij komt kijken bij een opgraving en hoe deze in het werk gaat, komt realistisch en gedegen over.
De schrijfstijl is vlot, leest makkelijk en de dialogen komen levensecht over. De personages voelen als mensen van vlees en bloed.
De archeoloog Anouk is een controle-freak en blijft het liefste bij wat ze kent. Gedurende de opgraving maakt ze echter een groeispurt door en dit is heerlijk om te lezen. Ze roept veel sympathie op en is een vriendelijk persoon.
De spanning is niet overal hoog maar het verhaal blijft prikkelen en mega-interessant, dus de thriller aan de kant leggen is totaal niet aan de orde. Blijven lezen is het devies.
De plot zit goed in elkaar en alle personages spelen een rol in het verhaal en voegen iets toe.
Marie-José Verweij heeft met De opgraving een intrigerende thriller geschreven, zo een die de lezer tot en met het einde in de greep houdt.

Meer recensies van Karin Bisschops

Het eerste deel in een nieuwe thrillerserie rond agent Lucy Halliday en haar speurhond Moss. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.