Net als Indigo is dit boek veelzijdig, kleurrijk, verfrissend en leerrijk

Kellyleest 31 juli 2024
Ik begon aan dit boek met een bepaalde verwachting en ben zeker niet teleurgesteld. Ik kon het halverwege niet meer neerleggen. Dit boek is perfect voor mensen die een verhaal willen om zowel iets te leren als om zich goed te voelen.

Allereerst de schrijfstijl: gewoonweg prachtig. Het is poëtisch en beeldend geschreven, waar ik van hou. De semi-autobiografische stijl werkte erg goed en Indigo spatte echt van de pagina af. Je denkt en voelt met haar mee en wilt dat ze succesvol en gelukkig is. Het dialoog was erg sterk, vooral tussen Indigo en Owen. De ruzies waren interessant, omdat je beide perspectieven kon begrijpen. Ik heb af en toe ook hardop gelachen om de droge opmerkingen. Het hoofdstuk ‘21 redenen waarom ik van je hou’ was hartverwarmend en ik hield het nog maar net droog.. Het was duidelijk dat Roxanne haar partner in haar hoofd had om Owen te schrijven. Het boek had erg korte hoofdstukken, soms voelde deze als momentopnames dat tijd overslaat en alleen de belangrijke dingen vertelt. Wat mij betreft hadden sommigen wat langer gemogen, maar het las hierdoor lekker vlot.

Dit boek is geschreven op een toegankelijke manier, zodat je op verschillende manieren een beeld krijgt van hoe het is om autisme en ADHD te hebben als vrouw, en de leuke en lastige kanten hiervan. Er werden genoeg figuurlijke voorbeelden gegeven, zoals de verwijzing naar Disney karakters en songteksten of de verschillende kleuren blokken die emoties voorstellen. Ook de mails tussen haar en haar zus Lena waarin Indigo heel open en eerlijk is voegde echt wat toe. Het was erg leerzaam om te lezen hoe Indigo probeert mee te komen in een systeem dat niet voor haar gebouwd is, een dat zoveel energie kost dat het tot burn-out of depressie kan leiden.

Ik denk dat iedereen iets uit dit boek kan halen en zelfs kunt leren van dit boek en van Indigo (en Roxanne). Het is ook een verhaal over een jonge vrouw in de twintig die het drukke volwassen leven navigeert en uitzoekt wat haar gelukkig maakt qua carrière en partner.

“Het probleem was dat haar leven niet bij haar paste. Dat ze alles had proberen te zijn. Alles behalve zichzelf.”

Ik herken eigenschappen van Indigo in mensen om mij heen, en ook in mezelf. Het moedigt aan om aardiger en empathisch te zijn en te denken over mensen waarvan je op eerst ogenblik misschien vindt dat ze raar doen of zijn. Dit boek slaagt er erg goed in om misvattingen te ontkrachten. Ik bewonderde Indigo voor haar liefde voor de natuur, haar brede en diepe kennis en haar creatieve brein. Indigo is inderdaad geen verdwaalde, onzichtbare of doorsnee kleur op het spectrum.

Meer recensies van Kellyleest