De boekwinkel op vrijdag
Vorig jaar heb ik samen met mijn gezin een rondreis door Japan gemaakt. Dat land hebben wij echt in ons hart gesloten. De sfeer, de mensen, de kleine steegjes en verrassende plekjes – alles voelde zo bijzonder en warm.
Tijdens het lezen van De boekwinkel op vrijdag werd ik meteen teruggebracht naar dat gevoel. Vooral de beschrijving van de boekhandel, verstopt bij een ondergronds station, riep direct beelden bij me op van de kleine, knusse boekwinkeltjes die we in Japan ontdekten. Ik zie het zo voor me: een smalle ingang, de geur van papier, het zachte geroezemoes van voorbijlopende reizigers – en dan opeens die rust van een plek waar verhalen leven.
Het verhaal zelf is mooi in z’n eenvoud. Geen groot drama, maar juist de kleine momenten en ontmoetingen maken indruk. Ik voelde echt mee met de personages – hun verlangens, hun twijfels, hun groei.
Voor mij was dit boek niet alleen een fijne leeservaring, maar ook een emotionele reis terug naar een land dat me dierbaar is.