Laten we veel vaker een boek cadeau geven!

Kriskras 18 februari 2026
Wat een fijn idee om te weten dat we na ons leven in een mooie wereld komen die Limbusland heet. In Limbusland van Pieter Koolwijk wordt dat bijzondere uitgangspunt op een ontroerende en toegankelijke manier uitgewerkt.
Limbusland is de plek waar je na je leven terechtkomt. Een wereld waarin je nog even kunt nadenken over hoe je leven was, hoe je geleefd hebt en of je het misschien ook een beetje anders had kunnen doen. Dat idee alleen al geeft troost. Het zorgt ervoor dat het verhaal niet zwaar of somber voelt, maar juist warm en hoopvol. Het nodigt je als lezer uit om ook zelf stil te staan bij je eigen keuzes en herinneringen.
Het belangrijkste van het verhaal vond ik wel hoe sterk de nadruk ligt op luisteren naar elkaar en elkaar vertrouwen. De personages laten zien hoe misverstanden kunnen ontstaan wanneer we niet echt horen wat de ander zegt – of bedoelt. Maar ook hoe veel er kan veranderen wanneer je wél openstaat voor een ander. Dat maakt het boek niet alleen bijzonder qua thema, maar ook heel herkenbaar.
Pieter Koolwijk weet op een knappe manier een groot en spannend onderwerp als het leven na de dood begrijpelijk en invoelbaar te maken. Met humor, fantasie en ontroering laat hij zien dat het nooit te laat is om te reflecteren – en dat vertrouwen en verbinding uiteindelijk het allerbelangrijkste zijn.
Een prachtig, hoopvol verhaal dat je bijblijft en dat je misschien zelfs een beetje anders naar je eigen leven laat kijken.

Meer recensies van Kriskras