Ontspoord ~ Heleen van den Hoven

Laura94 30 januari 2026
Van Vrouwenthrillers en De Crime Compagnie mocht ik Ontspoord van Heleen van den Hoven lezen.
Wanneer Nique zich steeds verder laat meeslepen door de mysterieuze YouTuber Luuk, wordt al snel duidelijk dat online meekijken niet zonder gevaar is. Vanuit drie perspectieven wordt je meegenomen in een verhaal waarin niets is wat het lijkt.
Het is een prettig leesbare thriller waarin de schrijfster goed inspeelt op actuele thema’s zoals hackers, white hats, LinkedIn en de gevaren van online zichtbaarheid.
Het verhaal komt langzaam op gang en wordt vanuit meerdere invalshoeken verteld. Het begin vond ik wat warrig door het perspectief van YouTuber Luuk, maar al snel wordt duidelijk waarom dit zo is geschreven.
Net toen ik dacht het verhaal rond te hebben, kwam er toch nog een echt huh-moment. Dat is waar ik van hou: iets totaal niet aan zien komen.
Het terugkerende treinenthema past goed, want het laatste deel leest letterlijk als een trein. De vaart komt erin en voor je het weet is het boek uit.

De boodschap van de schrijfster blijft hangen: "Wees waakzaam in een wereld waar het steeds moeilijker wordt om anders te zijn dan de norm, waarin privacy niet meer lijkt te bestaan en iedereen alles over je kan vinden, terwijl de waarheid keer op keer het onderspit delft."

Meer recensies van Laura94