De verdwijning

LaurensVerweij 15 april 2025
De verdwijning
Het Gouden Ei is een spannend boek geschreven door Tim Krabbé. Het boek is uitgekomen in 1984 en won in 1993 het Martin Beck Award. Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een leuk en spannend boek leek, de flaptekst trok mijn aandacht en ik wilde weten wat er met het meisje gebeurde dat ineens verdween. Het is een dun boek maar het bevat alsnog een vol verhaal.

Analyse
Het verhaal gaat over het stel Rex en Saskia, een stel dat op vakantie is in Frankrijk. Ze stoppen bij een tankstation en terwijl Rex bij de auto wacht op Saskia, verdwijnt Saskia zomaar. Rex zoekt overal, maar ze is nergens te vinden. Jaren later komt hij erachter wat er met haar gebeurd is op een hele onverwachte manier.

Het belangrijkste dat er gebeurd is, is de verdwijning van Saskia. Dit zorgt ervoor dat Rex helemaal geobsedeerd raakt. Hij kan het niet uit zijn hoofd zetten en wil koste wat het kost weten wat er met haar gebeurd is. De twee belangrijkste personen zijn Rex en Raymond. Rex is de vriend van Saskia en Raymond is de man die met de verdwijning van Saskia te maken heeft. Raymond is eigenlijk best eng, omdat hij als een normaal persoon overkomt, maar toch best rare dingen doet.

Plus- en minpunten
Wat ik goed vond aan het boek is dat het steeds spannend blijft. Je wil echt weten hoe Saskia verdwenen is. De schrijfstijl is eenvoudig, dus het leest gemakkelijk. Er zitten ook flashbacks in die helpen met het begrip van het verhaal. Ik vond het boek soms wat saai met name in het midden, maar naar mate het einde werd het weer wat spannend.
Wat ik ook interessant vond is dat je kan zien hoever iemand wil gaan om ergens achter te komen. Rex wil alles doen, maakt niet uit hoe gevaarlijk alleen maar om achter de waarheid te komen. Dat vond ik best schokkend.

Aanrader?
Ik zou het boek zeker aanraden aan mensen die van spannende verhalen houden die niet te lang zijn. Het boek is makkelijk te lezen en het verhaal blijft hangen. Het verhaal is naar mijn mening geschikt voor mensen van 14- jarige leeftijd of ouder. Ik geef het boek een 7,3. Het had iets meer actie mogen hebben, maar het is een goed verhaal met een onvoorspelbaar einde. Het is zeker een goede keuze geweest om dit boek te gaan lezen.