Gruwelijke misdaad in Wassenaar

LeesKost LeesKost
5 mrt 2025

Wat als je perfectie leven een leugen blijkt?

De ik-figuur Laurien van Zanten is een hardwerkende journaliste, liefhebbende echtgenote van een drukbezette zakenman, moeder van drie kinderen en actief lid van een vriendenclubje in een mooie Wassenaarse wijk. Om alle ballen in de lucht te kunnen houden hebben zij en haar man Boudewijn een Deense au pair ingehuurd, Marit, waar ze het erg mee getroffen hebben.

Wanneer de school alarm slaat omdat het dochtertje van Laurien en Boudewijn niet is komen opdagen vertrekt de jonge moeder spoorslags naar huis en doet daar een gruwelijke ontdekking. Haar prettige rijkeluisleventje lijkt in te storten.

Forensisch rechercheur Amber de Witt wordt op de zaak gezet, in samenwerking met tactisch rechercheur John van Heeswijk, met wie ze al eerder een zaak heeft kunnen oplossen. De secure Amber en de energieke John vullen elkaar perfect aan. In de zaak Dahlia, zoals de naam luidt die de politie aan het Wassenaarse drama gaf, vorderen ze in het begin nauwelijks.

Het onderzoek levert in het begin nauwelijks iets op, een reden voor Amber om de weinige gegevens steeds weer grondig te bestuderen. Ze weerhoudt de ongeduldige John er van te snel conclusies te trekken. Hun onderlinge verhouding is overigens zowel professioneel als op het persoonlijke vlak goed.

Ondanks het feit dat Laurien behoorlijk van de leg is kan ze haar journalistieke nieuwsgierigheid niet bedwingen en begint ze in het geheim haar eigen onderzoek thuis.

En zo krijgen we als lezers om en om in prettige korte hoofdstukken de voortgang en/of stagnatie te zien vanuit het perspectief van Laurien of Amber. Frappant is hierbij dat, net als in Koel water Brouwers ervoor kiest om niet de politievrouw of -man, maar iemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer als ik-persoon te laten fungeren. Het visitekaartje van deze serie?

Regelmatig worden de onderzoekers op het verkeerde been gezet en moeten ze op zoek naar een nieuwe opening. Een zegelring met familiewapen en een plotselinge DNA-overeenkomst vestigen de aandacht op de directe Wassenaarse omgeving van Laurien, een goeden kooi van schone schijn, status en succes.

Een onderzoek als dit is geen sinecure en vordert soms heel traag, zoals we zien. Stapje voor stapje wordt de lezer meegenomen, een en ander is zo intrigerend beschreven dat men blijft meedenken.

Wederom heb ik genoten van een knappe Amber de Witt-thriller. Hopelijk komt er een deel drie.

Recensie: Adrianus Koster voor LeesKost

Meer recensies van LeesKost