Lezersreactie Maus

lemkedekeukeleire 12 februari 2026
De graphic novel Maus die ik gelezen heb over hoe de vader van de auteur; Wereldoorlog 2 had overleefd en hoe hij dat allemaal heeft kunnen ervaren.
De stijl vond ik heel fascinerend, zoals hoe er gewerkt werd met alleen ruwe zwarte lijnen. Er werd slim gebruikgemaakt met de manier dat verschillende mensen werden uitgebeeld, Joden als muizen terwijl katten de Duitsers waren.
In de graphic novel ontdek je hoe het leven was van de vader voor hij een oude man met zware gezondheid problemen was. Het verhaal startte niet meteen in de oorlog maar in de hedendaagse tijd waarin de auteur zichzelf er ook bij schrijft. De hedendaagse tijd wordt doorheen het boek meerdere keren getoond, in deze delen tonen hoe Artie (de auteur) en zijn vader Vladek overeenkwamen. Er wordt ook verteld hoe Artie achter al deze informatie van zijn vader is gekomen. Dit zorgde bij mij voor meer begrip met hoe het hoofdpersonage zijn karakter in elkaar zat. Maar mijn favoriete personage in dit verhaal was de moeder van Artie, door haar onbekende oorlogs ervaring en de weinige details gaf dit mij meer vragen naar het onwetende van dit karakter.
Dit boek was zeer aangrijpend om te lezen voor mij, want ik leer graag bij over de wereldoorlog en de verschillende mensen die zo’n verhalen meegemaakt hebben. In het verhaal kreeg je verschillende perspectieven van meerdere personages die in de oorlog leefden en overleefde, ze hadden allemaal een andere visie en reactie. Zoals, hun manier van overweg gaan met de zelfmoord keuzen van de moeder van Artie.
Iets waar ik me wel jammer genoeg aan stoorde in dit verhaal was hoe de zinstructuur niet altijd klopte. Vaak bracht dit me het in de war waardoor ik het wel 3 keer opnieuw heb moeten lezen. Ik weet niet of het de bedoeling was om het op deze manier te schrijven maar het verwarde me wel.
Over de inhoud van het boek heb ik zelf niet veel negatiefs te zeggen, het verhaal toont een mooi contrast tussen het luxeleven nu en met het leven van de Joden in de tweede wereldoorlog, zeker hoe wreed en harteloos sommige mensen op deze wereld konden zijn. Dit boek zou ik zeker aanraden aan mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en de oorlog, want het verhaal geeft een mooie inkijk op hoe het toen verliep.

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.