Advertentie

Omdat ik genoten had van de tv-serie Outlander stond dit boek al een tijd op mijn te lezen-lijst. Ik was dan ook erg blij toen ik dit boek won bij een van de winacties van Hebban. Naar aanleiding van de tv-serie verheugde ik me vooral op dit boek vanwege het plot – wie is er nou niet nieuwsgierig naar hoe een vrouw uit 1945 zich redt als ze op mysterieuze wijze in het Schotland van 1743 terechtkomt?

Het verhaal begint in de Schotse Hooglanden van 1945. Claire is met haar man Frank op een tweede huwelijksreis om weer aan elkaar te wennen, na vijf oorlogsjaren waarin zij beiden het nodige hebben meegemaakt. Gabaldons beschrijving van het mysterieuze karakter van de Highlands zorgt ervoor dat de spanning zich langzaam opbouwt, tot het moment dat Claire via eeuwenoude stenen in de Highlands van 1743 terechtkomt. Vanaf dan gaat het verhaal over hoe Claire zich staande probeert te houden in deze vreemde omgeving en onstuimige tijd. Ze wordt door zowel de Engelsen als de Schotten verdacht van spionage en ook haar 20ste-eeuwse manier van doen zorgt voor argwaan.

Het belangrijkste element in dit verhaal is echter haar relatie met de Schot Jamie. Terwijl zij – SPOILER ALERT – uit praktische overwegingen met elkaar trouwen, bouwen ze uiteindelijk een passievolle liefdesrelatie op die onverwoestbaar blijkt. Hiermee kom ik bij een punt in het verhaal dat naar mijn mening minder sterk is. Claire – die het verhaal in de eerste persoon vertelt – laat nauwelijks aan de lezers weten hoe zij over Jamie denkt en wat zij voor hem voelt. Dit moet je als lezer opmaken uit de gesprekken die ze hebben en vooral uit de seks die uitgebreid beschreven wordt. De expliciet beschreven seks dient niet alleen als ondersteuning van het verhaal, maar vormt één van de belangrijkste elementen van het boek.
Ook op veel andere punten in dit verhaal speelt seks een grote rol; het belang van veel van de bijpersonages is gebaseerd op de seksuele relatie die zij met elkaar of met één van de hoofdpersonages hebben. Bovendien wordt Jack Randall – de grote vijand van zowel Claire als Jamie – gedreven door seksuele drijfveren. Gabaldon gebruikt naar mijn mening seks dan ook te vaak als plotwending waardoor het aan geloofwaardigheid inboet.

Ondanks dat heb ik toch van dit boek genoten; Gabaldon beschrijft de tijd en de omgeving waarin dit boek zich afspeelt op een overtuigende manier. Hierdoor wordt je meegesleept naar de Highlands van de 18de eeuw en is het moeilijk om dit boek weg te leggen.
Ben je geïnteresseerd in historische fictie met een romantisch tintje? Misschien kan je dit boek dan beter laten liggen. Wil je een romantisch boek tegen een historische achtergrond lezen? Dan raad ik je dit boek van harte aan!

Reacties op: Recensie 'De Reiziger'

837
De reiziger - Diana Gabaldon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners