Eer is het belangrijkste

Love2Read 06 november 2025
Dit indrukwekkende boek verteld het verhaal van Samia, een door haar ouders verafschuwd meisje dat sinds haar jonge jaren al stelselmatig werd vernederd/mishandeld/onderdrukt enkel en alleen omdat ze als meisje ter wereld kwam.
In het begin speelt het verhaal zich af in Frankrijk, maar alle ontberingen die Samia moet doorstaan worden intenser wanneer het gezin naar Algerije verhuisd waar moslimse extremisten steeds meer de overhand krijgen en waar ze zich steeds meer naar dienen te schikken. Eer is ontzettend belangrijk en Samia wordt in alle opzichten in de gaten gehouden en gestraft als zij iets anders wil.
Op haar 15e wordt Samia uitgehuwelijkt aan Abdel en spijtig genoeg is dit alles behalve een goede man. De mishandelingen worden steeds heviger en bijna elke nacht wordt ze verkracht. Hoe vaak zij ook aan de bel trekt bij haar ouders , dit heeft ze 'enkel en alleen aan haarzelf te danken', zeggen zij. Ze is een vrouw en vrouwen hebben nu eenmaal niks te zeggen. Haar mans wil is wet. Uiteindelijk mag Samia 6 kinderen krijgen en de liefde die ze voor hen voelt staat als een paal boven water. Het geweld en het extremisme in het land neemt steeds meer toe en ze besluit te vluchten. Je leest hoe sterk ze wel niet is om dit te doen en het is echt prachtig om te lezen hoe ze haar kinderen op 1 zet, terwijl ze dit zelf nooit zo heeft mogen ervaren. Het einde is heel erg mooi en ik kreeg hierom tranen in de ogen, je gúnt haar dit einde gewoon.
Het verhaal is het zeker waard te lezen en geeft een goede inkijk in een andere cultuur waar vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als wij die in Nederland kennen

Meer recensies van Love2Read

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.